13 Januari 2013,
Cucur bawang untuk minum petang. Tak tahu nak masak apa, tekak pulak macam teringin je nak makan cucur bilis, tapi anak-anak tak suka bila letak ikan bilis, rasa keras susah diorang nak kunyah.
Sudahnya, tak letak la ikan bilis tu. Tapi nak bagi rasa ikan bilis, letak la serbuk pati ikan bilis je, guna jenama maggi. Sedap jugak, terasa bilisnya.....
Nak kongsi resepi....
Bahan-bahan,
1) Tepung gandum - 2 cawan
2) Bawang besar sebiji - potong dadu
3) 1 sudu kecil serbuk ikan bilis - bancuh dengan air
4) Air secukupnya
5) Garam (setengah sudu kecil)
6) 1 sudu kecil minyak masak (petua untuk bagi rangup dan lembut cucur tu nanti, biar pun dah sejuk)
Cara-caranyer,
1) Campurkan tepung dan bawang besar - gaul sekata
2) Masukkan bancuhan air ikan bilis, garam dan minyak. Gaul bagi sebati.
3) Tambahkan air sedikit demi sedikit, sehingga adunan likat. Jangan terlebih air, nanti adunan cair, susah pulak nak masukkan dalam kuali masa nak goreng nanti.
4) Panaskan minyak dan menggunakan sudu, ambik adunan dan masukkan dalam kuali.
5) Tunggu hingga ia sedikit kekuningan, angkat dan toskan.
Siap dihidang. Sedap dicicah dengan sos cili thai.
Terimakasih share resepi.. Semoga bertambah pahala puan sekeluarga bila ramai yg gembirakan keluarga ngan resepi ni sebagai hidangan
ReplyDelete