6 Januari 2013 (Ahad)
Hari cuti, duk rumah boleh masak-masak skit. Simple je....
Kebetulan semalam keluar pergi Dengkil, ambik gambar pasport Hafiz.... untuk fail sekolah dia. Kat simpang dekat dengan traffic light nak masuk Dengkil tu, ada orang jual kupang segar. Selalunya lalu kat situ tengok je orang duk jual, terlintas nak singgah tapi tak singgah2 jugak.
Semalam, tercapai la hasrat nak beli. RM 20 untuk 3 kg, kira ok la harganyer......
Balik tu terus rebus dengan serai. Takyah letak air pun. Masukkan kupang dalam periuk, letak serai... then rebus je... Sebahagiannyer dah buat masak spagetti olio semalam, sebahagian lagi simpan untuk masak hari ni. So... inilah hidangan tengah hari kami sekeluarga hari ni.... Ayam masak kunyit, sayur skit dan sambal kupang....
Nak tulis jugak resepinyer kat sini, utk rujukan masa depan.... kot-kot la lupa... Tau je la... tua-tua ni karang, nyanyuk plak...
AYAM MASAK KUNYIT
Resepi yang masak mudah...
Bahan-bahan,
1) Ayam setengah ekor
2) Sebiji bawang besar - hiris kecil-kecil
3) 4 ulas bawang putih - ketuk je
4) 1 inci halia
5) Kunyit (serbuk atau tumbuk kunyit hidup sampai lumat)
6) Minyak masak
7) Garam dan perasa secukup rasa
Cara memasaknya,
1) Cuci ayam bersih-bersih, buang lemak-lemak dan kulit yang melekat pada ayam.
2) Masukkan ayam dalam kuali dan tambahkan air hingga tenggelam semua ayam.
3) Masukkan bawang besar, bawang putih dan halia, then rebus sampai airnya hampir kering.
4) Bila air dah dekat-dekat nak kering, masukkan minyak masak dalam 3 sudu besar. Kacau rata.
5) Masukkan kunyit, kacau sebati.
6) Perasakan dengan garam dan serbuk perasa.
Siap dihidang.....
SAMBAL KUPANG
Resepinya.....
Bahan-bahan
1) Kupang (direbus tanpa air dengan serai dan dibuang kulitnya)
2) 2 biji bawang besar
3) 4 ulas bawang putih
4) Halia
5) Cili kering (rendam dan buang biji)
6) Air asam jawa
6) Sos tiram
7) Kicap
8) Garam secukup rasa
Cara-caranyer....
1) Kisar bawang besar, bawang putih, halia dan cili kering sampai lumat.
2) Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan-bahan yang dikisar sampai naik minyak.
3) Masukkan kupang. Gaul sebati.
4) Masukkan air asam jawa, sos tiram dan kicap secukupnya.
5) Kacau sebati dan biarkan ia mendidih sehingga sambalnya sedikit kering.
SIAP!
Sedap dimakan dengan nasi panas-panas.
No comments:
Post a Comment