Friday, January 4, 2013

APAM MEKAR YG GEBU

4 Januari 2013,
Permulaan tahun baru... kejap je rasa tahun bertukar.... anak-anak makin besar, kita pun makin tua. Itulah lumrah kehidupan, setiap yang bermula pasti ada pengakhirannya....
Semalam buat apam mekar lagi... Tak ingat dah mana ambik resepi apam ni. Apam mekar ni, macam-macam resepinyer, tapi rasanye yang ini paling mudah dan pasti jadi. First time buat dulu, terus jadi. Mekar dan gebu elok je.
Anak-anak suka rasa strawberry, jadi resepi apam ni guna perisa strawberry dan pewarna pink. Ikut citarasa masing-masing sebenarnya. Nak buat banyak-banyak color, then campur-campur colornyer pun takpe... macam resepi-resepi yang lain tu... yang penting adunan bahan-bahannya betul dan menjadi mekar dan gebunya...




Resepi ini untuk jumlah yang skit je... kira-kira boleh dapat dalam 10 ke 12 biji je... sesuai la untuk family kami yang kecik ni... banyak-banyak kan, tak abih plak....

Bahan-bahan;
1)  150 g tepung gandum / tepung superfine + 1sk baking powder ---- pastikan diayak sekali
2)  120 g gula halus / kastor (kalau tak suka manis, kurangkan jadi 100 g je)
3)  1 biji telur gred A (asingkan putih ngan kuningnyer)
4)  1 sk ovalette
5)  1 sk strawberry emulco (boleh guna jenama nona)
6)  skit pewarna pink / merah
7)  100 ml air karbonate perisa strawberry (boleh guna perisa soda tu kalau tak nak guna yg ada perisa)

Cara-caranya;
1)  Panaskan dulu air kukusan. Kemudian, get ready dengan atur paper cup dalam acuan kuih lompang siap-siap.
2)  Campurkan putih telur dengan gula halus, pukul dengan mixer guna kelajuan maksimum hingga jadi betul-betul kental (bila terbalikkan bekas tu, adunan tak jatuh, maknanye kental la tu).
3) Bila adunan putih telur + gula dah betul-betul kental, masukkan kuning telur dan pukul lagi bagi sebati (kejap je)
4)  Masukkan ovalette, strawberry emulco dan perwarna.... kacau sebati...
5)  Masukkan satu pertiga tepung ke dalam adunan dan pukul dengan mixer guna tahap kelajuan yang paling rendah. Pastikan tepung yang melekat di tepi-tepi bekas adunan dikaup sekali-sekala untuk pastikan semua tepung dikacau sebati)
6)  Kemudian, masukkan sedikit air karbonat tadi dan gaul sebati. Ulang masukkan tepung dan air secara berselang-seli (sekurang-kurangnya tepung tu dibahagikan 3 bahagian, maksudnya masukkan tepung, kemudian air... tepung lagi, pastu air... dan masukkan tepung untuk kali terakhir, then air) Pukul sampai sebati. Jangan pukul lama-lama sangat bila masukkan tepung ni, nanti apam jadi kurang gebu...
7) Dengan cepat masukkan adunan dalam paper cup (yang berada dalam acuan kuih lompang) dan kukus dalam kukusan dengan api yang kuat dan pastikan air dah mendidih. Masak untuk tempoh masa 4-5 minit / hingga apam pecah dan menjadi mekar macam kat gambar di atas.

Siap.... sedia dihidang......






No comments:

Post a Comment