Hari ni buat ayam bakar lagi. Anak suka makan ayam (lagi-lagi si Hafiz tu... suka sgt kulit ayam...)
Ayam Bakar
Bahan-bahan ( 1/2 ekor ayam )
- 1/2 ekor ayam (atau mana-mana bahagian ayam yang disukai, bhgn kepak je ke...drumstik je ke...) yg penting bersihkan,buang lemak2 nyer tu tapi jangan dibuang kulitnya.
- 2 ulas bawang besar*
- 2 cm halia*
- 5 ulas bawang putih* (klu suka letak byk2 lg sedap)
- 1 sudu besar lada hitam
- 2 sudu besar madu
- 2 sudu besar sos tiram
- 1 kiub pati ayam
- 1 sudu teh mix herb (boleh beli kt pasaraya)
- 1 sudu teh serbuk rosemary (beli kt gaint)
- 1 sudu teh serbuk jintan manis
- kentang - potong bentuk wedges
- klu suka boleh letak capsicum
- Blender bawang besar, halia dan bawang putih dengan skit je air.
- Dh lumat baru tambahkan dengan bahan-bahan lain; lada hitam, madu, sos tiram, kiub ayam, herbs dan garam (bahan-bahan perap akan jadi pekat dan likat; ini yang kita nak. Bahan perap jangan terlalu cair sangat, sebab nanti bila perap ayam tu, air akan keluar lagi dari ayam tu)
- Sapu rata2 pada ayam, simpankan dalam peti sejuk dan biarkan seketika (sekurang2nya 2 jam, nak lagi sedap sehari semalam) Makin lama disimpan lagi sedap. Simpan kat dalam fridge, bukan frezzer yg beku tu. Kita pernah simpan seminggu dengan bahan perap tu, tapi elok lagi, dan bila bakar....sedap sangat isi ayam tu, lembut dan penuh perisa)
- Masa nak bakar ayam susun dulu kentang kat bawah, pastu letak ayam kat atas dia. Sapu bahan perap rata2 kat ayam.
- Masukkan ayam dalam oven dengan kepanasan 180 darjah celsius, bakar dalam setengah jam.
- Dah setengah jam,keluarkan ayam, terbalikkan dan lumurkan dgn bahan perap tadi
- Masukkan semula ayam dalam oven, bakar selama 15-20 minit lagi. Kena slalu tengok2 ayam tu, sebab masa ni ayam cepat hangus nanti.
- Siap untuk dihidang.
Resepi Spaghetti Olio
Bahan-bahan1. 160-180g spaghetti
(Untuk 2 orang)
2. 3 sudu besar minyak olive oil (boleh guna apa2 minyak sayuran lain klu takde olive oil)
3. 1 sudu teh butter
4. 10 - 12 ekor udang sederhana besar
5. 5-6 ulas bawang putih (letak banyak lagi sedap, klu suka) - cincang halus-halus
6. 1 sudu teh chilli flakes / 2 biji cili padi (klu suka pedas, letak lebih)
7. 1 sudu teh chopped pasley (daun pasli kering yang dihancurkan) -- slalu dijual kt bahagian herbs
8. Garam secukup rasa
9. Secubit lada hitam (lg bagus guna lada hitam yg fresh tu, ketuk sampai hancur skit)
Cara-caranya....
- Panaskan air, masukkan 1 sudu besar garam. Masak pasta / spaghetti hingga lembut secukup rasa (rujuk pada bungkusan, cara masak pasta tu)
- Kupas udang, buang kepala dan kulitnya (guna udang yg segar untuk rasa yang lebih umph!)
- Masukkan kepala+kulit udang dalam periuk, letak skit je air...rebus seketika (3-5 minit je) untuk dapatkan stok udang. Tapis dan simpan air stok udang tu.
- Panaskan kuali dengan butter dan masukkan udang. Masak kejap je. Angkat dan ketepikan.
- Dalam kuali yang sama, letakkan olive oil.
- Masukkan bawang putih yg dicincang dan chilli flakes / cili padi. Tumis sampai bawang putih jadi perang skit. Tutup api, biarkan bawang putih tu terus jadi perang (tutup api tu utk elakkan bawang putih hangus)
- Pasang balik api, masukkan stok udang dalam 3 sudu besar, panaskan sampai mendidih.
- Lepas tu, masukkan pasta, udang dan garam secukup rasa (jangan masukkan garam banyak sangat, sebab pasta tu dh masin sebab masa rebus tadi dh dimasukkan garam).
- Gaul rata, lastly... masukkan chopped parsley dan lada hitam.
- Gaul rata sehingga semua bahan-bahan sebati dan sedia dihidang.
No comments:
Post a Comment